Bakteriyel Gövde Ve Meyve Çürüklüğü

14-02-2018 11:04
Bakteriyel Gövde Ve Meyve Çürüklüğü

HASTALIK ETMENİ

Pectobacterium carotovora, P. atrosepticum, Dickeya chrysanthemi

DAĞILIM

Dünya geneli

HASTALIK BELİRTİLERİ

Bu hastalık, biber gövdelerini ve meyvelerini enfekte eder. Gövdede içten renk değişimi oluşur, yumuşak dokunun içi boşalır ve bitki solar. Gövde boyunca lezyonlar genişledikçe dallar kırılır. Yapraklarda sararma ve nekroz gelişebilir. Hasat sonrası çürüme belirtileri, yaraların kenarlarında ya da salkım sapına bitişik gövde ucunda çökük, sulu alanlarla başlar. Bu alanlar açık ya da koyu renkli olabilir ve hızla genişlerken yumuşayabilir. Çoğunlukla epidermis yarılıp açılarak, sulu ve yumuşak doku ortaya çıkar.

HASTALIĞIN GELİŞME KOŞULLARI

Yumuşak çürüklük bakterileri, toprakta yaygın olarak bulunur. Sıcak, nemli koşullarda yaralardan ya da kesik gövdelerden enfeksiyon oluşur. Sıçrayan yağmur ve sulama suları, bakteri etmenini yapraklara ve meyvelere yayar.

MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Sera yetiştiriciliğinde, bağıl nemi azaltmak için yeterli havalandırma sağlayın. Büyüme sezonunda bitkileri ve hasat sırasında meyveleri yaralamaktan kaçının. Tarlada ve paketleme tesislerinde daha iyi sterilizasyon sağlamak, kayıpları azaltmada etkilidir. Bütün hasat ekipmanı, paketleme hattı ve ambalajlar sık sık sterilize edilmelidir. Yıkama tankı suyu ve paketleme hattı yıkayıcıları, pH of 6.0 ila 7.5 arası pH’ta en az 150 ppm klor konsantrasyonu sağlamalıdır. Islak meyveler paketlenmeden önce hemen kurutulmalı ve sonra hızla 10° C’nin (50° F) altına soğutulmalıdır.

 

Kaynak: seminis

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.