Beslenme Kaynaklı Hastalıklar
HASTALIK ETMENİ
Yetersiz ya da aşırı besinler
DAĞILIM
Dünya geneli
HASTALIK BELİRTİLERİ
Azot (N): Düşük N stresi altındaki bitkiler normalden küçüktür ve özellikle alt yapraklarda yoğun olmakla birlikte genel bir açık yeşil renge sahiptir. Meyveler ince duvarlı ve küçüktür. Aşırı azot gübresi, özellikle bir amonyum formülasyonu olarak uygulandıysa, yaprak ve meyve yanmasına neden olabilir.
Fosfor (P): Fosfor eksikliği görülen bitkilerde yapraklar normalden küçük ve koyu yeşildir. Daha yaşlı yapraklar önce etkilenir ve şiddetli durumlarda dökülebilir.
Potasyum (K): K eksikliği belirtileri yaşlı yapraklarda başlar ve genç yapraklara doğru ilerler. Yaprak kenarlarında bronzlaşma ve/veya yanma oluşur ve sararma gelişebilir. Bitkiler normalden daha küçüktür ve daha az meyve üretir.
Kalsiyum (Ca): Kalsiyumdan noksan bitkilerde damarlar arası sararma ve büyüme noktalarında yaprak kenarı nekrozu oluşur. Daha sonra büyüme noktaları ölür. Yapraklar bozuk şekilli olabilir. Meyvelerde çiçek burnu çürüklüğü gelişebilir. Aşırı Ca, biber meyvesinin yüzeyinin altında beyaz lekelere neden olabilir. Açık tozlaşan biberlerde beneklenme gelişebilir.
Magnezyum (Mg): Magnezyumdan noksan bitkilerde yaşlı yapraklarda damarlar arası sararma görülür ve daha sonra genç yapraklara doğru ilerler. Damarlar arası doku nekrotik olabilir.
Sülfür (S): S eksikliği görülen bitkiler açık yeşil ve iğ biçimlidir.
Bor (B): B eksikliği olduğunda, yaşlı yapraklar sarı ve kırılgan olur ve büyüme noktaları nekrotikleşerek ölür. Olgun yaprakların kenarları ve yaprak uçları nekrotik olur. Meyveler de etkilenebilir ve dağınık mantarımsı alanlar gelişerek yumurtalıklar açığa çıkabilir.
HASTALIĞIN GELİŞME KOŞULLARI
Besin eksiklikleri, besinlerin hareketsizliği nedeniyle en yaygın asitli veya alkali topraklarda görülür. Düşük sıcaklıklar, toprak pekişmesi ya da aşırı toprak nemi de besin varlığını etkileyebilir. Besin hastalıkları, aşırı ya da dengesiz gübre kullanımından da kaynaklanabilir. Bitki köklerini etkileyen bitki hastalıkları, azalan besin alımı nedeniyle besin eksikliği belirtilerini tetikleyebilir.
MÜCADELE YÖNTEMLERİ
Besin ihtiyaçlarını teyit etmek için düzenli olarak toprak ve yaprak besin analizleri yaptırın, dengeli bir gübreleme programı tasarlayın ve besin dengesizliklerini düzeltin. Asitli topraklara kireç ekleyerek ya da alkali topraklara besin içeriğini arttırmak için sülfür ya da asit oluşturan gübreler ekleyerek toprak pH değerini değiştirin.