BEYAZ ÇÜRÜKLÜK (SİN: SCLEROTINIA DAL ÇÜRÜKLÜĞÜ) HASTALIĞI

13-02-2018 15:21
BEYAZ ÇÜRÜKLÜK (SİN: SCLEROTINIA DAL ÇÜRÜKLÜĞÜ) HASTALIĞI

HASTALIK ETMENİ

Sclerotinia sclerotiorum, Sclerotinia minor

DAĞILIM

Dünya geneli

HASTALIK BELİRTİLERİ

Bu fungus, yaprakları, gövdeleri, sapçıkları ve bazen meyveleri enfekte edebilir. Başlangıçta gövdede sulu lezyonlar gelişerek, daha sonra enfekteli bölgenin yumuşamasına neden olur. Tipik olarak lezyonlarda beyaz fungal bir büyüme gelişir. Dış dokularda ilerleyen yumuşak bir çürüklüğün ardından gövde içindeki yumuşak dokuda boşluk oluşur. Gövdede geniş alanlar ölerek kuru ve ten-gri renkte bir görünüm alır. Yüzeyde ve gövde içlerinde sklerot adı verilen düzensiz şekilli, siyah, çakıl gibi organlar bulunabilir ve hastalık bunlarla teşhis edilir. Enfekteli meyvelerde grimsi lezyonlar gelişir ve lezyon yüzeyinde gelişen beyaz fungal büyüme sklerotlarla hızla sulu bir çürüklüğe dönüşür.

HASTALIĞIN GELİŞME KOŞULLARI

Bu fungusun geniş bir konukçu yelpazesi vardır ve toprakta ve enfekteli bitki kalıntılarında bir sezondan diğerine sklerotlar halinde canlı kalabilir. Sklerotlar, bu hastalığın başlıca inokulum kaynağıdır. Yüksek nem, sık yağışlar, çiğ ve sis kaynaklı uzun süreli nem ve 16-21°C (61-70°F) arası ılıman sıcaklıklar hastalık gelişimi için elverişlidir.

MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Toprağın fumigasyonu veya buharla sterilizasyonu ve fungisitlerin vaktinde uygulanması, bu hastalıktan kaynaklanan kayıpları azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca dezenfeksiyon, ekim nöbeti ve iyi drenaj ve havalandırma sağlamak gibi iyi zirai uygulamalar da kayıpları azaltır. Mümkünse daha önce bu hastalığı geçiren tarlalara dikim yapmayın.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.