Biberlerde Kimyasal Zarar
HASTALIK ETMENİ
Herbisitler ve insektisitler
DAĞILIM
Dünya geneli
HASTALIK BELİRTİLERİ
Kimyasal hasar belirtileri, dozaja ve maruz kalma anındaki bitki büyüme evresine göre farklılık gösterir. Yalnızca doğrudan maruz kalan bitki dokularını etkileyen kontakt herbisitler tipik olarak yapraklarda, gövdelerde ve meyvede sarı ya da nekrotik lekelere neden olur ancak küçük fideleri öldürebilir. Bitkinin her yerine taşınan sistemik herbisitler, damarlar arası sararma ve damar nekrozundan genel yaprak sararmasına karşı çeşitli belirtilere neden olur. Nekrotik lekeler, yaprak kenarlarında nekroz, yaprak bükülmesi ve çukurlaşma da gelişebilir. Gövdeler deforme olabilir, şişebilir ya da çatlayabilir. Meyveler aşırı büyük ya da küçük ve şekilsiz olabilir. Haşere ilacı hasarı, yaprak kenarı nekrozu veya yaprakta nekrotik lezyonlar şeklinde ortaya çıkabilir.
HASTALIK GELİŞME KOŞULLARI
Biber veya patlıcanda kullanım için etiketlenmiş kimyasallar aşırı miktarda, yüksek sıcaklıklarda, bitki büyümesinin yanlış evresinde ya da elverişsiz hava koşullarında kullanılmadığı sürece genellikle hasara yol açmaz. Bazı dikim öncesi herbisitler toprakta uzun süre aktif kalarak daha sonra dikilen fidelerde yaralanmaya neden olabilir. Bitişikteki ürünler ya da yabancı otlar spreylendiğinde herbisit dağılmasından kaynaklanan hasarlar oluşabilir. Genellikle dağılma kaynaklı hasar, kimyasal uygulamaya en yakın tarla kenarında en şiddetlidir. Kirli sprey ekipmanları, her kimyasal uygulamadan sonra doğru temizleme prosedürleri takip edilmediğinde hasara yol açabilir.
MÜCADELE YÖNTEMLERİ
Herbisitleri ve insektisitleri daima etiket talimatlarına göre kullanın ve yalnızca uygun hava koşullarında uygulayın ve etiket tavsiyelerine göre depolayın.