Bitkide Güney Yanıklık Hastalığı

13-02-2018 14:26
Bitkide Güney Yanıklık Hastalığı

HASTALIK ETMENİ

Sclerotium roffsii
(teleomorph: Athelia rolfsii)

DAĞILIM

Dünya geneli

HASTALIK BELİRTİLERİ

Bu fungus çökerten, kök ve kökboğazı çürüklüğü ve meyve çürüklüğüne neden olabilir. Fidelerdeki ilk belirti, toprak çizgisinde ya da altında koyu kahverengi bir lezyondur. Gövde dokusu tamamen istila edilerek bitkilerin kısa sürede çökmesine ve ölmesine neden olur. Daha yaşlı bitkilerde lezyonlar gövdeleri kuşatır ve bitkilerin yaprağında renk değişikliği olmadan solmasına neden olur. Şiddetli enfekteli bitkiler sonunda ölebilir. Lezyon genişlemeye devam ederek, toprak çizgisi altında ve toprak çizgisinin birkaç santimetre üstüne genişleyen bir kök çürüklüğüne neden olur. Nem yeterliyse, lezyon yüzeyi beyazımsı bir fungal büyüme ile kaplanır ve 1-2 mm (0, 06 inç) çapında ten rengi sklerotlar kolayca ürer. Fungusla temas eden meyveler hemen istila edilir ve epidermis tabakası yırtık çökük, sarımsı lezyonlar oluşur. Lezyon yüzeyinde beyaz fungal bir büyüme ve sklerotlar oluşur.

HASTALIĞIN GELİŞME KOŞULLARI

Bu fungus etkili bir çürükçüldür ve toprakta ve bitki kalıntılarında birkaç yıl canlı kalabilir. Yüzey suyunda ve zirai ekipman üzerinde enfekteli toprağın taşınmasıyla yayılabilir. Yüksek sıcaklıklar (30-35°C, 86-95°F) ve yüksek nem seviyeleri hastalık gelişimi için elverişlidir.

MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Toprak neminin dikkatli bir şekilde düzenlenmesi, kalıntıların derin sürülmesi gibi zirai uygulamalarla birlikte bütün enfekteli bitkilerin sökülüp yakılmasını kapsayan iyi bir hijyen programı, bu hastalıktan doğan kayıpları azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca fungisitler, fumigasyon ve mısır ve sorgum gibi ürünlerle üç yıllık bir ekim rotasyonu da bu hastalığın kayıplarını azaltmaya yardımcı olabilir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.