Bitkilerde Tuz Zehirlenmesi
HASTALIK ETMENİ
Aşırı tuz
DAĞILIM
Dünya geneli
HASTALIK ETMENİ
Capsicum türleri tuz zehirlenmesine karşı hassastır. Doğrudan tohum ekiminden sonra toprağın üstüne çıkış yavaş ve düzensiz olabilir. Fideler bodurlaşır. Büyüme noktası kuruyup çökerek fide ölümüne neden olabilir. Daha yaşlı yapraklarda uç yanıklığı, kenar sararması ve kavrulma gelişir. Şiddetli vakalarda yapraklar solar ve dökülür. Kökler hafif rengi solmuş görünebilir, besleyici kökler az gelişmiş olabilir ve kök uçları genellikle küt ve nekrotiktir. Tuz zehirlenmesi belirtileri, kuraklık ya da gübre yanığı belirtilerine benzer. Tuz zehirlenmesi teşhisini doğrulamak için yaprak dokusu analizi gerekebilir.
HASTALIĞIN GELİŞME KOŞULLARI
Toprakta ya da sulama suyunda aşırı tuz konsantrasyonu genellikle zehirlenmeye yol açar. Tuzları toprağın yüzeyine taşıyan art arda ıslaklık ve kuruluk döngülerinin sonucu kök bölgesinde tuzlar birikir. Sulama suyundaki çözünebilir tuzların konsantrasyonu kaynağa, mevsime ve yıllık yağışa göre değişir. Kuraklık ve yüksek terleme ve buharlaşma oranları, tuz zehirlenmesinin gelişmesine neden bulunur.
MÜCADELE YÖNTEMLERİ
Dikim yapmadan önce toprak ve sulama suyunun tuz içeriğini test edin. Sulama suyu, büyüme sezonu boyunca düzenli olarak test edilmelidir. Aşırı toprak tuzluluğundan şüphelenildiğinde, pH’ı düşürmek ve tuzu süzmek için alçıtaşı gibi dikim öncesi uygulamalar kullanın. Doğru türde, miktarda ve yerleşimde gübre kullanarak tuz birikmesini önleyin. Dikim yataklarındaki tuz birikimi, kullanılan su dağıtım sistemine göre değişir. Tuz biriken bölgelerin oluşmasını engelleyecek şekilde dikim ya da transplantasyon yapın. Seralarda, aşırı sulamayla biriken tuzları süzülmesini sağlayın.