Buckeye Meyve Hastalığı Ve Kök Çürüklüğü
HASTALIK ETMENİ
Phytophthora nicotianae var. parasitica
P. capsici
P. dreshsleri
DAĞILIM
Dünya geneli
HASTALIK BELİRTİLERİ
Bu funguslar bitkinin bütün kısımlarını enfekte edebilir. Fidelerde çökertene ve kök ve kökboğazı çürüklüğüne, yaprak yanıklığı ya da meyve çürüklüğüne neden olabilir. Kök çürüklüğü, sekonder köklerde ve kazık kökte toprak çizgisi üzerine gövdeye doğru genişleyebilen sulu kahverengi lezyonlara neden olur. Hastalık ilerledikçe, daha küçük kökler çöker ve çürür, daha büyük sekonder köklerde ve kazık kökte büyük kahverengi, çökük lezyonlar gelişir. Kazık kökten alınan boyuna bir kesitte, vasküler sistemde lezyondan biraz ileriye genişleyen çikolata renkli bir renklenme olduğu görülür. Şiddetli enfekte olan bitkiler sonunda solar ve ölür. Enfekteli yapraklarda önce sulu düzensiz şekilli lezyonlar gelişir, ardından hızla çöker ve kurur. Gövdenin herhangi bir yerinde gövde lezyonları gelişebilir ama tipik olarak toprak çizgisinde bulunur. Lezyonlar önce koyu yeşil ve sulu olur, daha sonra kuruyarak kahverengiye döner. Lezyonlar genişledikçe, gövdeyi tamamen kuşatarak yumuşak dokunun kahverengiye dönmesine ve çökmesine neden olur. Meyve belirtileri grimsi kahverengi sulu lezyonlar olarak başlar ve hızla yayılarak yabani kestaneye benzeyen iç içe geçmiş kahverengi halkalar oluşturur, ismini de buradan almıştır. Kahverengi renk değişikliği meyve ortasına doğru genişleyebilir ve ham yeşil meyve mumyalaşabilir, öte yandan olgun meyveler sekonder organizmaların istilasıyla hızla çürür.
HASTALIĞIN GELİŞME KOŞULLARI
Bu fungusların nispeten geniş bir konukçu yelpazesi vardır ve toprakta ve enfekteli bitki kalıntılarında en az iki yıl canlı kalabilir. Sulama sızıntısı ve zirai ekipmanlarla yayılabilir. Orta dereceli toprak nem seviyeleri ve ılıman (20°C, 68°F) sıcaklıklar ilk enfeksiyon için elverişlidir. Aşırı sulama ya da yağışla birlikte ağır ya da pekişmiş topraklar hastalığın daha da gelişmesini kolaylaştırır.
MÜCADELE YÖNTEMLERİ
Fungisitler bu hastalıktan doğan kayıpları azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca, konukçu olmayan ürünlerle üç yıllık ekim nöbeti, toprak drenajını iyileştirme, toprak pekişmesinden kaçıma, drenajı arttırmak için yüksek yataklar kullanma ve uzun süreli toprak doygunluğunu önlemek için daha kısa süreli sulama, kayıpları azaltmaya yardımcı olabilecek zirai uygulamalardandır.