Didymella Gövde Çürüklüğü
HASTALIK ETMENİ
Didymella lycopersici (anamorf: Phoma lycopersici)
DAĞILIM
Danimarka, Fas, Yeni Zelanda, Romanya, Rusya ve İngiltere
HASTALIK BELİRTİLERİ
Enfeksiyon genellikle gövdede toprak çizgisinde ya da üzerinde olur ancak bitkinin bütün yapraklı kısımları etkilenebilir. Bitkinin tabanında koyu kahverengi, çökük lezyonlar oluşur ve zamanla genişleyerek gövdeyi kuşatır, daha yaşlı yaprakların sararmasına ve solmasına neden olur. Solgunluk ilerler ve bitki sonunda ölebilir. Çoğunlukla koyu renkli gövde lezyonlarında fungusun üreme yapıları olan çok sayıda siyah benek (piknidyumlar) oluşur. Sıçrayan su, fungal sporları piknidyumlardan meyvelere, yapraklara ve gövdelere yayarak başka enfeksiyonlara ve hastalığın yayılmasına neden olur. Meyve enfeksiyonu tipik olarak çanak ucunda oluşur ve sulu bir lezyon olarak başlayıp hızla iç içe geçmiş halkaları olan siyah çökük bir lezyona dönüşür. Yaprak enfeksiyonu küçük lekeler şeklinde başlar ve iç içe geçmiş halkaları olan kahverengi lezyonlara dönüşür. Bu lezyonların ortasında piknidyumlar gelişebilir ve yaprak sonunda saçma deliği görünümü alır ya da ölür.
HASTALIĞIN GELİŞME KOŞULLARI
Fungus toprakta, enfekteli bitki kalıntılarında ve tohumlarda olduğu kadar it üzümü ve diğer akraba konukçularda canlılığını koruyabilir. Didymella gövde çürüklüğü çok çeşitli durumlarda oluşur ancak 20°c (60°F) sıcaklığa eşlik eden yağmur ya da yağmurlama sulamadan sıçrayan sular, hastalık gelişimi ve yayılması için idealdir. Bitkiler olgunlaştıkça hastalığa daha yatkın hale gelir ve toprakta azot ve fosfor eksikliği hastalığın şiddetini arttırabilir.
MÜCADELE YÖNTEMLERİ
Fungisit sprey programları, zamanında ve doğru şekilde uygulanırsa etkili olabilir. Enfekteli bitki kalıntılarının ve alternatif konukçuların sökülmesini kapsayan iyi bir dezenfeksiyon programı ile domates ürünleri arasında üç yıllık bir ekim nöbeti, bu hastalıktan doğan kayıpları azaltabilir. Yağmurlama sulama yapmayın ve serada bitki yetiştirirken yeterli havalandırma sağlayın.