Erken Yaprak Yanıklık Hastalığı

13-02-2018 16:06
Erken Yaprak Yanıklık Hastalığı

HASTALIK ETMENİ

Alternaria solani

DAĞILIM

Dünya geneli

HASTALIK BELİRTİLERİ

Belirtiler yaprak, gövde ya da meyve lezyonları şeklinde oluşabilir. Tipik olarak önce daha yaşlı yapraklarda düzensiz, koyu kahverengi ve nekrotik alanlar olarak belirir. Hastalık ilerledikçe bu lezyonlar genişler ve sonunda hedef tahtası görünümlü iç içe geçmiş siyah halkalar gelişir. Yaprak lezyonları genellikle sararmış bir bölgeyle çevrelenir ve çok sayıda lezyon varsa bütün yaprak sararır ve kısa sürede kurur. Hastalığın gelişmesi için koşullar elverişli ise bitkinin yaprakları tamamen dökülebilir. Lezyonlar gövde ve sapçıkta koyu kahverengi, uzunlamasına çökük alanlar olarak görülebilir. Toprak çizgisinde lezyon gelişimi, çoğunlukla gövdeyi kuşatan bir kökboğazı çürüklüğüne neden olabilir. Meyve lezyonları çoğunlukla çanak ucunda oluşur ve karakteristik hedef tahtası görünümüyle koyu renkli, kösele gibi ve çöküktür.

HASTALIĞIN GELİŞME KOŞULLARI

Fungus genellikle bir sezondan diğerine topraktaki çürümüş bitki materyallerinde canlılığını korur. Kendiliğinden çıkan domates, patates ve diğer patlıcangiller familyasından yabani otlar inokulum kaynakları olarak görev yapabilir. Enfeksiyon ve fungal spor üretimi ılık (24-29°C, 75–84°F) ve yağışlı ya da nemli havalarda gerçekleşir. Fungal sporlar daha sonra rüzgar ve yağmurla yayılır. Bu hastalık, elverişli koşullar devam ettiğinde hızla yayılabilir. Sık çiy dönemleri varsa ya da yağmurlama sulama kullanılıyorsa kurak iklimlerde de ciddi olabilir.

MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Bir yanıklık tahmin sistemiyle birlikte uygulanan fungisit programı, genellikle erken yanıklıkla mücadelenin en etkili yollarıdır.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.