Fusarium Kök Ve Kökboğazı Çürüklüğü
HASTALIK ETMENİ
Fusarium oxysporum f. sp. radicis-lycopersici
DAĞILIM
Dünya geneli
HASTALIK BELİRTİLERİ
Tipik olarak ilk belirtiler, bitki olgun yeşil meyve aşamasındayken gözlemlenir. En yaşlı yapraklar sararmaya başlar ve yavaş yavaş en genç yapraklara doğru ilerler. Hastalık şiddetli olduğunda, bitkiler çabucak solup ölebilir ancak sıcak güneşli günlerde gündüz solgunluğu daha yaygındır. Hastalık ilerlediğinde, bütün kök sistemi kahverengi olur ve kazık kök genellikle çürür. Toprak çizgisinde ya da yakınında çikolata kahvesi lezyonlar gelişir ve vasküler sisteme doğru genişler. Bu kahverengi vasküler renklenme, tipik olarak toprak çizgisinin 25 cm (10 inç) üzerinden daha fazla genişlememesiyle Fusarium solgunluğundan ayırt edilir. Nem yeterli olduğunda, maruz kalan lezyonlarda fungal sporlanma gözlemlenebilir.
HASTALIĞIN GELİŞME KOŞULLARI
Fungus toprakta, enfekteli bitkilerde ve alternatif konukçuların köklerinde (patlıcan, biber ve bazı baklagil ürünleri) birkaç yıl canlılığını koruyabilir. Fungal konidyumlar toprakta, zirai makinelerde, sulama suyunda ve hava yoluyla yayılabilir. Enfeksiyon besleyici köklerden ve sekonder kök oluşumunun neden olduğu yaralardan girer. Hastalık gelişimi için serin (20°C, 68°F) toprak sıcaklıkları elverişlidir.
MÜCADELE YÖNTEMLERİ
Fusarium kök ve kökboğazı çürüklüğüne dirençli ürün çeşitlerinin kullanılması genellikle bu hastalıkla mücadelenin en etkili yöntemidir. Toprağa buhar uygulamasıyla birlikte fungisit ilaçları da kayıpları azaltabilir. Fumigasyon, sterilize edilen toprağın Fusarium oxysporum f. sp. radicis-lycopersici tarafından hızla kolonizasyonu nedeniyle etkili bir mücadele yöntemi gibi görünmemektedir.