Gri Yaprak Lekesi Hastalığı
HASTALIK ETMENİ
Stemphylium solani
S. lycopersici (sin: S. floridanum)
S. botryosum f. sp. lycopersici
DAĞILIM
Dünya geneli
HASTALIK BELİRTİLERİ
Yaprak lezyonları önce küçük, kahverengi-siyah benekler şeklinde görünebilir. Bu lezyonlar yaklaşık 3 mm (0, 13 inç) çapında, grimsi kahverengi, cilalı köşeli lezyonlara dönüşür ve çoğunlukla etrafı sarı bir alanla çevrilidir. Sonunda kurur ve ortaları çatlar. Çok sayıda lezyon gelişirse yaprak sararır, dökülür ve sonunda bitki bütün yapraklarını döker. Meyve ve gövdeler bu fungustan etkilenmez.
HASTALIĞIN GELİŞME KOŞULLARI
Fungus toprakta ve bitki kalıntılarında bir yıldan diğerine canlı kalabilir. Ayrıca kendiliğinden çıkan domates bitkileri, patlıcangiller familyasından diğer ürünler ve yabani otlar inokulum kaynağı olarak görev yapar. Enfekteli transplantasyonların da önemli bir inokulum kaynağı olduğu düşünülmektedir. Fungus sporları enfekteli dokuların yüzeyinden rüzgar ve sıçrayan sularla yayılır. Ilık, nemli ya da yağışlı hava bu hastalığın gelişimi için elverişlidir. Hastalık ayrıca uzun çiy dönemleri varsa ya da yağmurlama sulama kullanılıyorsa kurak bölgelerde de sorun olabilir.
MÜCADELE YÖNTEMLERİ
Dirençli ürün çeşitlerinin yaygın kullanımı, bu hastalığın önemini azaltmıştır. Hastalığa karşı hassas çeşitler yetiştirildiğinde fungisitler kullanılmalıdır.