GÜNEY KÖK UR NEMATODU (SİN: KÖK URU YADA KÖK TÜMÖRÜ)
HASTALIK ETMENİ
Meloidogyne incognita, M. javanica, M. arenaria
En az dört ırkı tespit edilmiştir.
DAĞILIM
Dünya geneli
HASTALIK BELİRTİLERİ
Toprak üstündeki ilk belirtiler enfekteli bitkilerde bodurlaşma, solgunluk ve genel bir soluk renkliliktir. Yaprakların alt taraflarında, fosfat eksikliği belirtisine benzeyen mor bir renklenme görülür. Hastalıklı bitkiler söküldüğünde, köklerde ur ya da tümör adı verilen düzensiz şişlikler kolayca görülür. Bu tümörler, bitişiğinde yan kökler gelişen daha küçük, ayrı ayrı tümörler oluşturan Meloidogyne hapla kaynaklı tümörlerden daha büyük ve birleşik olur.
HASTALIĞIN GELİŞME KOŞULLARI
Bu nematodların çoğu zirai ürünü ve yabani otu kapsayan, üzerinde büyüyüp canlı kalabilecekleri çok geniş bir konukçu yelpazesi bulunur. Hastalık, kışların ılıman geçtiği uzun yetiştirme sezonları olan bölgelerde daha şiddetlidir. Bu nematodlar pek çok toprak türünde hastalığa yol açabilse de, en ciddi kök hasarı daha hafif, kumlu topraklarda görülür. Daha yüksek (27°C, 81°F) toprak sıcaklıkları hastalık gelişimine elverişlidir. Meloidogyne incognita, bu hastalığa yol açan üç tür içinde en yaygın
MÜCADELE YÖNTEMLERİ
Bu hastalıkla mücadele etmenin genellikle en etkili yolu, dirençli ürün çeşitlerinin kullanılmasıdır. Bu çeşitler, nematod popülasyonlarını azaltan zirai uygulamalarla birlikte kullanılmalıdır çünkü tek başına dirençli çeşitlerin sürekli kullanılması, bu direncin kırılmasına neden olabilir. Ayrıca toprak pastörizasyonu, fumigasyon ve hastalıksız transplantasyonların kullanılması, bu nematoddan kaynaklanan kayıpların azalmasına yardımcı olabilir.