Mantarımsı Kök Çürüklüğü Hastalığı

13-02-2018 15:15
Mantarımsı Kök Çürüklüğü Hastalığı

HASTALIK ETMENİ

Pyrenochaeta lycopersici

DAĞILIM

Kanada, Avrupa, Yeni Zelanda ve ABD

HASTALIK BELİRTİLERİ

Enfekteli bitkiler bodurlaşabilir ve genellikle cansız olur. Hastalık ilerledikçe bitkilerde gündüz solgunluğu ve vaktinden önce yaprak dökülmesi görülebilir. Köklerde ilk belirtiler, ince köklerde küçük oval açık kahverengi alanlar olarak başlar. Hastalığın bu aşamasına sıklıkla kahverengi kök çürüklüğü denir. Hastalık ilerledikçe daha büyük kökler enfekte olur ve biraz şişkin ve boylamasına çatlak geniş kahverengi lezyonlar gelişerek mantarımsı bir görüntü oluşturur. Bu aşamada daha küçük kökler tamamen çürümüş olabilir ve sonunda kazık kök ile gövde tabanı da kahverengiye döner ve çürür.

HASTALIĞIN GELİŞME KOŞULLARI

Bu fungus birkaç tarım ürününde patojeniktir ve toprakta ve bitki kalıntılarında birkaç yıl canlılığını koruyabilir. Hastalık, düşük toprak sıcaklıklarında (15-200C, 59-680F) ve nispeten yüksek toprak neminde en şiddetli seyreder ancak daha ılıman iklimlerden türlerin 26-300C (79-860F) arası toprak sıcaklıklarında patojenik olduğu görülmüştür. Fungusun yayılması büyük olasılıkla kirlenmiş tarla ekipmanlarıyla gerçekleşir.

MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Toprak fumigasyonu, genellikle bu hastalıkla mücadelede en etkili yöntemdir. Mantarımsı köke dirençli anaçlara aşılama yapmak, serada domates üretimi için etkin bir şekilde kullanılabilir.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.