OTOJEN NEKROZ, MEYVE BENEKLENMESİ, ALTIN ÇİL HASTALIĞI

13-02-2018 14:10
OTOJEN NEKROZ, MEYVE BENEKLENMESİ, ALTIN ÇİL HASTALIĞI

HASTALIK ETMENİ

Genetik

DAĞILIM

Dünya geneli

HASTALIK BELİRTİLERİ

Otojen Nekroz -İlk belitti, üst yaprak yüzeyinin sararması ve zamanla ilerleyerek nekrozudur. Doku nekrozu yaprağın alt yüzeyinde daha belirgindir ve tipik olarak yaprakçığın distal uçlarında başlar. Lezyonlar birleştikçe yapraklar nekrotik olur ve ölür. Bu bozukluk tipik olarak yaşlı yapraklardan genç olanlara doğru ilerler.

Meyve Beneklenmesi -Yeşil meyvede ilk belirti küçük, saydam ya da ten renkli, hafif uzun ya da oval lezyonlardır. Meyve olgunlaştıkça bu lezyonlar genişleyerek meyve epidermisinin yırtılmasına ve nekrotik mantarımsı bir görünüm almasına neden olur.

Altın Çil -Ham yeşil meyvede ilk belirti, meyve yüzeyinde yuvarlak, koyu yeşil lekelerdir. Meyve olgunlaştıkça bu lekelerin rengi önce açık ten rengine, sonra olgun meyvede altın sarısına döner.

HASTALIĞIN GELİŞME KOŞULLARI

Otojen Nekroz -Bu bozukluk, yaprak küfüne (Fulvia fulva) direnç geni ile bazı çevresel koşullarda yapraklarda nekrotik lekelere yol açan bir doku nekrozu arasında oluşan uyumsuz bir tepkiden kaynaklanır.

Meyve Beneklenmesi ve Altın Çil -Bu bozukluklar yaygın olarak aynı meyvede oluşsa da birbirinden farklıdır ve ikisine de yatkınlık genetik kalıtım yoluyla geçer. Meyve yüksek sıcaklıklara maruz kaldığında ve bitki ve meyve hızla büyürken daha şiddetli geliştikleri düşünülür. Ancak nedenini tam olarak anlayabilmek için daha fazla çalışma yapılması gerekmektedir. Domates çeşitlerinin yatkınlığı büyük değişiklik gösterir, bazı çeşitlerde yalnızca birkaç lezyon ya da altın çil gelişirken, bazılarında çok sayıda gelişir.

MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Bu genetik hastalıklara dirençli olan ürün çeşitleri kullanın.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.