Sebze de Güneş Yanıklığı Hastalığı

13-02-2018 10:55
Sebze de Güneş Yanıklığı Hastalığı

HASTALIK ETMENİ

Çevresel

DAĞILIM

Dünya geneli

HASTALIK BELİRTİLERİ

Meyvenin doğrudan güneş ışığına maruz kalan tarafında güneş yanığı oluşur. Önce etrafındaki dokudan daha yumuşak ve açık renkli olabilen kırışık bir alan olarak ortaya çıkar. Biberde, bu alan daha sonra çöker ve beyaz ve kağıt gibi bir görünüm alır. Etkilenen alan çoğunlukla saprofitik fungusların kolonizasyonu nedeniyle siyaha döner. Güneş yanığı birinci derecede meyveleri etkiler ancak yapraklar ve gövdeler de yaralanabilir. Olgunlaşmaya yakın meyveler, güneş yanığı yarasına karşı ham meyvelerden daha hassastır. Belirtiler görünüm olarak çiçek burnu çürüklüğüne benzer ancak doğrudan güneş ışığına maruz kalmayla ilgilidir.

HASTALIĞIN GELİŞME KOŞULLARI

Hastalık, budama ya da gövde kırılması nedeniyle aniden güneşe maruz kalan meyvede güneş yanığı oluşma ihtimali daha yüksektir. Güneş yanığı, meyve içi sıcaklığı arttığında ve doku hasar gördüğünde oluşur.

MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Güneş yanığını önlemek için, meyve içi sıcaklığı 35° C’nin (95° F) üzerine çıkmamalıdır. Uygun gübreleme ve sulama ile bol ve sağlıklı yapraklar oluşmasını destekleyin. Sera işletmelerinde, bu bozukluğun görüldüğü vakaları azaltmaya yardımcı olmak için yazın bitkilere gölge yapın. Hastalığa dirençli çeşitleri kullanın ve güneş yanığı kaynaklı kayıpları azaltmaya yardımcı olmak için etkili bir hastalık ve haşere yönetimi programı uygulayın.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.