Sebze Yetiştiriciliğnde Meyve Çürüklükleri

13-02-2018 15:09
Sebze Yetiştiriciliğnde Meyve Çürüklükleri

DAĞILIM

Dünya geneli

HASTLAIK BELİRTİLERİ

Bakteriyel Yumuşak Çürüklük – Hastalık Etmeni: Erwinia carotovora subsp. carotovora. İlk belirti, açıktan koyu renge çökük bir lezyondur. Çürüklük ilerledikçe lezyon genişleyerek sümüksü bir çürüklüğe neden olur ve epidermisteki çatlaklardan bakteriler sızabilir.

Siyah Küf Çürüklüğü – Hastalık Etmeni:Alternaria alternata ve Stemphyfium türleri. Belirtiler yüzeysel çillenmeden, meyve boşluklarına ulaşabilen kahverengi-siyah, kuru, çökük lezyonlara kadar değişir. Çoğunlukla sap çukurunda V şekilli lezyonlar gelişir ve yeterli nemle lezyon yüzeyinde kalın bir siyah fungal konidyum tabakası gelişir.

Pythium Meyve Çürüklüğü – Hastalık Etmeni: Pythium türleri. Lezyonlar ham ve olgun meyvede sulu lekeler olarak başlar. Bu lezyonlar kısa sürede genişleyerek bütün meyveyi sarar ve bir su balonu görünümü verir. Epidermis yırtıldığında meyve kısa sürede çöker. Nem yüksek olduğunda, lezyon yüzeyini beyaz pamuksu bir tabaka kaplar.

Rhizoctonia Meyve Çürüklüğü – Hastalık Etmeni: Rhizoctonia solani. Sert bir çürüklük olarak başlar ve hızla sulu yumuşak bir çürüklüğe dönüşür. Çoğunlukla toprakla temas eden olgun meyvelerde ortaya çıkar ve enfekteli bölgede oluşan halkalarla karakterizedir. Enfekteli meyvenin yüzeyinde sıklıkla kahverengi bir fungus büyümesi oluşur.

Rhizopus Çürüklüğü – Hastalık Etmeni: Rhizopus stolonifer. Lezyonlar hızlı gelişir ve şişkin, sulu bir görünümü vardır. Yüksek saplarda, aralarında minik siyah kürelerin olduğu (fungal spor kitleleri) beyaz fungal bir tabaka etkilenen alanın yüzeyine yayılabilir. Rhizopus çürüklüğünün, bakteriyel yumuşak çürüklük ve ekşi çürüklüğün tiksindirici kokusuna kıyasla mayalı bir kokusu olur.

HASTALIĞIN GELİŞME KOŞULLARI

Sap çukurları ya da büyüme çatlakları ve böcek beslenmesi ve mekanik hasar gibi doğal açıklıklardan hem bakteriler hem de funguslar girer. Genellikle ılık hava sıcaklıkları ve yüksek nem, bakterilerin ve fungusların meyveyi enfekte etmesi için yeterli koşulları sağlar.

MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Özellikle hasatta meyveyi yaralamaktan kaçının. Meyveyi toprakla temas etmekten koruyan yetiştirme yöntemleri meyve çürüklüklerini önlemeye yardımcı olabilir. Bitki sıralarını mevcut rüzgarların yönüne göre ayarlayarak tarlada hava hareketini iyileştirin ve meyvenin ıslak kaldığı süreyi kısaltmak için uygun sıra ve dikim aralığını kullanın. Serbest suyun meyvenin üzerinde kalma süresinin en aza indirecek şekilde yağmurlama sulamanın zamanını ayarlayın. Fungisitler, bazı meyve çürüklüklerine karşı kısmen koruma sağlayabilir. Sert meyveli, çatlamaya dirençli ürün çeşitleri bazı meyve çürüklüklerinden kurtulabilir.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.