Yaprak Küfü Hastalığı

13-02-2018 15:35
Yaprak Küfü Hastalığı

HASTALIK ETMENİ

Fulvia fulva (sin: Cladosporium fulvum)
Pek çok fizyolojik ırk tespit edilmiştir.

DAĞILIM

Dünya geneli

HASTALIK BELİRTİLERİ

İlk belirtiler, daha yaşlı yaprakların üst yüzeyinde açık yeşilden sarıya alanlar olarak ortaya çıkar. Aynı zamanda yaprağın alt yüzeyinde zeytin yeşili fungal konidyum kitleleri gelişir. Hastalık ilerledikçe, alt yapraklar sararır ve dökülür. Fungus tipik olarak yapraklarda oluşur ancak gövdeler, çiçekler ve meyveler de enfekte olabilir. Enfekteli meyvelerde çanak ucunda siyah kösele gibi bir çürüklük gelişir. Bu hastalık tarlada oluşsa da, daha çok elverişli koşullarda hızla yayılabileceği seralarda görülen bir sorundur.

HASTALIĞIN GELİŞME KOŞULLARI

Bu fungus etkili bir çürükçüldür ve toprakta ve bitki kalıntılarında en az bir yıl konidyum ve sklerotlar halinde canlı kalabilir. Konidyumlar rüzgar ve yağmurla kolayca yayılır. Yayılma ayrıca işçilerin giysileri ve ekipmanlarıyla da gerçekleşebilir. Yüksek (%90) bağıl nem ve ılık (24°C, 75°F) hava sıcaklıkları, hastalık gelişimi için idealdir. Ancak hastalık 10-32°C (50-90°F) arasında meydana gelebilir. Yaprak küfü, bağıl nemin %85’ten az olduğu yelerde gelişmez.

MÜCADELE YÖNTEMLERİ

İyi bir fungisit sprey programı ve bağıl nemi %85’in altına düşürmek için yeterli hava dolaşımı ve sıcaklık sağlamak, bu hastalıktan doğan kayıpları azaltmada etkili olabilir. Mümkünse dirençli ürün çeşitleri kullanılmalıdır ancak fungusun aşırı çeşitliliği çoğunlukla bunu zorlaştırır.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.